NEUROFEEDBACK
Mentalni trening

NFB TRETMAN

Trening se sastoji od apliciranja senzora na određenim mjestima na površini glave (ovisno o simptomu na kojem radimo). Ovaj postupak je bezbolan i neinvazivan (nikakva električna struja ne stimulira mozak). Moždani valovi se očitavaju preko senzora, te prikazuju na zaslonu računala. Računalo obrađuje moždane valove i specifične informacije koje proizlaze iz ovog procesa, to zovemo povratna infomacija ili ‘feedback’ koja se prikazuje pojedincu na ekranu u obliku promjena na slici i/ili zvuku filma koje se koriste za trening. Kontinuiranim treningom osoba uči postići samoregulaciju moždane aktivnosti.

PRIMJENA NFB

Korištenjem neurofeedback metode tretiraju se funkcije poput pažnje, koncentracije, napetosti mišića, razdražljivosti, migrene, stresa, depresije, kroničnog umora, opsesivno-kompulzivnih poremećaja, nesanice i poteškoća pri učenju, također pomaže ljudima s PTSP, ADHD, ADD, autizmom…

ISKUSTVA

Desetogodišnjak s deficitom pažnje
– Imam desetogodišnjaka koji se već od vrtićke dobi suočio s deficitom pažnje. Od njegove četvrte godine pohađamo tretmane logopeda, psihologa, vježbamo i tražimo postoji li još nešto što bi pripomoglo mom djetetu… Postoji, i to u obliku neurofeedback tretmana! Krenuli smo u lipnju 2018. godine, kada je završio 2. razred osnovne škole. Odradili smo do sada 40 tretmana. Nakon već dva tretmana moje dijete je bilo puno mirnije kako u ponašanju, tako i u načinu govora i vlastite prezentacije. ‘Razumniji’ je (lakše bih mu objasnila ono što bi trebao odraditi bez previše objašnjavanja, uvjeravanja… što do tada ne bi bio slučaj), bez moje pomoći odrađuje svoje domaće zadaće, samostalan je, spava sam u svom krevetu, igračke koje je uvijek nosio sa sobom u školu više ne nosi, rukopis i čitanje su se popravili, ne buni se odlasku u školu. Sve u 20 tretmana. Kao roditelj sam prezadovoljna postignutim rezultatom. 

Hiperaktivna djevojčica koja gotovo nije pričala
– Djevojčica je počela dolaziti na NFB od svoje pete godine. Dosad je odradila 40-ak terapija. Bila je hiperaktivna i govor je koristila samo kada bi joj nešto zatrebalo. Na pitanja nije odgovarala, samo bi ponekad ponovila postavljeno pitanje. Osjećala sam kao da nije prisutna. Moja očekivanja su bila da se uspije ostvariti s njom suradnja i da se malo smiri kako bi mogla odraditi i druge terapije s defektologom i logopedom. Nakon samo nekoliko terapija bila sam oduševljena jer je počela smireno gledati crtić, surađivati i puno više govoriti u rečenicama. Puno je prisutnija i pogled joj je drugačiji. Znam da me sada čuje i razumije. Bez NFB-a bila bi još na početku, a ovako svaki dan gledam kako mi se dijete mijenja na bolje i kako napreduje. Svakom roditelju djeteta s poteškoćama preporučujem NFB kako bi dijete moglo i iz ostalih terapija izvući maksimum.

Dijete s poteškoćama iz autističnog spektra
– Moj dječak s poteškoćama iz autističnog spektra pokazao je nakon terapije poboljšanje u komunikaciji i bogatiji rječnik. Počeo se družiti s drugom djecom i postavljati pitanja što prije nije bio slučaj. Terapije su definitivno napravile pomak. Super smo zadovoljni s Doctus timom, od početnih strahova sada se osjeti da dolazi sa zadovoljstvom i velikim povjerenjem.

“Dvadesetak je dana trajao moj NFB ciklus, mogu reći da sam definitivno u skupini ovih koji su doživjeli promjenu. Osjećaj je možda najsličniji onome kada počnete nešto trenirati (teretana, neki sport), pa vam odjednom bude znatno lakše obavljati i druge fizičke aktivnosti koje su vam prije bile tlaka.”

Poliklinika Doctus nfb valovi
Poliklinika Doctus Nfb uređaj